Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Το τσιγάρο.

Έρχεται που λες αναγνώστη μου. Έρχεται με γοργούς ρυθμούς, η ημερομηνία της απαγόρευσης του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους.

Καπνίζω, αναγνώστη μου. Από τα 13 μου. Χριστούγεννα του 1998 ήτανε. Πήρα το πρώτο μου πακέτο. Όχι ένα τσιγάρο και μετά άλλο ένα. Πακέτο. Κι ακολούθησαν κι άλλα πολλά.

Άμα τα βάλεις στη σειρά πιάνουμε άνετα Λονδίνο.

Άσε που ήμουν κι ανοιχτόμυαλη. Όποια μάρκα θες την έχω κάνει. Να δοκιμάσω ντε.

Υπήρξε περίοδος που έκανα και τρία πακέτα την ημέρα.

Ειδικά στην πενταήμερη... Το ξέσκισα. Κάπνιζα κρυφά στο σπίτι και εκεί βρήκα την ευκαιρία. Πήγα πενταήμερη με 120 €. Όλοι πηγαίνανε και δοκιμάζανε τις σπεσιαλιτέ της Ρόδου και εγώ έτρωγα κρουασάν και σάντουιτς για να έχω λεφτά για τσιγάρα. Μέσα σε αυτές τις 5-6 μέρες πρέπει να έκανα και 25 πακέτα. Μπορεί και παραπάνω.

Στο θέμα μας τώρα.

Εγώ είμαι εναντίον.

Μη με παρεξηγείς αντικαπνιστή αναγνώστη μου. Σε νοιάζομαι κι εσένα. Ούτε να σε επιβαρύνω μ' αρέσει.

Αλλά κι εγώ ένα πάθος έχω. Σ' όλα φραγμούς μου βάζει η ρημάδα η κενωνία.

Μη το' να. Μη τ' άλλο. Νισάφι πια.

Και αυτός που εφηύρε τον καφέ συνοδεία τσιγάρου.... Μεγάλος ευεργέτης ρε συ. Τώρα που σου γράφω αυτή είναι η παρέα μου. Τσιγάρο και καφές.

Αμ, το τσιγάρο μετά το φαΐ; Αυτό είναι παράδοση. Ακόμη κι ο άντρας μου με ξέρει. Τρώμε, κάνω κανά δυο τσιγαράκια και μετά θα μαζέψω το τραπέζι. Τέλος.

Και θες να μου το κόψεις;

Τςτςτς...

"Για το καλό σας", λέει το υπουργείο υγείας.

Ποιο καλό μου ρε παπάρα; Με δουλεύεις;

Που πριν από λίγες εβδομάδες δεν ήτανε που δεν είχατε σερβιέτες να δώσετε στις έγκυες και τους φοράγατε πάνες για την ακράτεια και μετά δεν είχατε πάνες για τα μωρά και τους βάζατε σερβιέτες;

Που το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι αν χτυπήσεις (χτυπάω ξύλο και φτύνω ολόγυρα) και πρέπει να πας νοσοκομείο, είναι αν θα έχεις για το φακελάκι κι αν θα είσαι σε δωμάτιο με άλλους πενήντα ή στο διάδρομο με άλλους τριακόσιους (όχι του Λεωνίδα, συγκεντρώσου).

Που αν γίνει εμπεριστατωμένος κτιριακός έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας το 80% πάει για κατεδάφιση;

Πριν από κανά τριάρι χρόνια με είχανε πιάσει οι φρονιμήτες μου ταυτόχρονα με μια φίλη μου.

Εγώ πήγα σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος μόλις μπήκα με εξέτασε, μου έκανε ακτινογραφία, μου έφτιαξε ολόκληρο φάκελο, μου είπε "άσ' τους να βγουν και ξαναέλα", με χρέωσε 20€ κι άιντε στο καλό.

Η φίλη μου πήγε στο ΙΚΑ. Της έκανε εξαγωγή και της έραψε το μάγουλο μαζί με το ούλο (Δεν αστειεύομαι, true story).

Και σε μάρανε αν εγώ θα καπνίζω σε δημόσιους χώρους...

Εδώ άνθρωποι πεθαίνουνε από έλλειψη σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (για πάρα πολλούς λόγους), κι εσένα σε μάρανε το τσιγαράκι μου....

Μαλάκα!

Χθες έγραψα κάπου, ότι άκουσα κάποιον να λέει ότι τα μαγαζιά που θα έχουν χώρο για καπνίζοντες και μη, θα πρέπει να φροντίζουν για τον πολύ καλό εξαερισμό του κτιρίου.

Του απαντώ λοιπόν με ερώτηση: Όλα τα κτίρια δεν πρέπει να έχουν καλό εξαερισμό;

Επίσης άλλη μία ερώτηση: Υπάρχει σε οποιδήποτε κτίριο καλός εξαερισμός; Και πιο συγκεκριμένα. Σε όλα αυτά τα κλαμπ, μπαρ, εστιατόρια πόσοι έλεγχοι (έλεγχοι όμως όχχι παπάρια μάντολες) έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένα για τον εξαερισμό;

Κι εσύ αναγνώστη μου, πόσες φορές έχεις πάει σε κέντρο διασκέδασης κι έχεις βγει μετά από μία ώρα (και πολύ σου λέω) να πάρεις αέρα; Μη νομίζεις ότι είναι επειδή καπνίζουν πολλοί-και πολύ-μόνο. Εξαερισμός γιοκ. Ντεφάκτο αυτο που σου λέω.

Γι'αυτό σου λέω παπάρα που βγάζεις το νόμο. Λύσε πρώτα τους μεγάλους κόμπους και μετά κόψ' το μου.

Μόνο από σεβασμό θα με υποχρεώσεις...

Στούκας!

Κατόρθωμα ημέρας:

1. Τα βρήκα με τον άντρα μου. Δε σου λέω γιατί μαλώσαμε, αλλά θα σου πω ότι είχα δίκιο.

2. Έφτιαξα ένα καταπληκτικό φαΐ... Να γλύφεις και τις χαρτοπετσέτες....

Ψιλοκομμένο φιλέτο κοτόπουλου με τσάλτσα από κάρυ και μπίρα και πουρέ. Άλλο να στο λέω κι άλλο να το τρως, αναγνώστη μου....

Τραγούδι της ημέρας:



Δυο δυο ρε...

15 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

συμφωνώ ότι ο τρόπος που το απαγορεύουν είναι απαράδεκτος και καθαρά εξουσιαστικός και με άλλα κίνητρα (πχ είσπραξη προστίμων.

Αλλά για το δικό σου καλό, τουλάχιστον περιόρισέ το, μην επαναπαύεσαι στο ότι είσαι νέα ακόμα για να σου εμφανιστούν προβλήματα υγείας.

korinoskilo είπε...

ριχταααααααααα!!!!!!
τα πηρες ε?

gnostosagnostos είπε...

εγω το εκοψα επειδη εγω το ηθελα
αμα προσπαθουσαν να μου το κοψουν θα τσινουσα και εγω!!!

delfinoula είπε...

Tyler Durden - Το έχω ελαττώσει πάρα πολύ. Εδώ και κάποιους μήνες έχω αρχίσει καπνό κι από εκεί που έκανα 30 τσιγάρα την ημέρα περίπου, τώρα έχω πέσει στα 10 - 15.

Μη φανταστείς ότι το ήθελα όμως να το ελαττώσω. Για την γυμναστική το έκανα, γιατί μόλις έκανα δύο σετ αγκομαχούσα σαν εξάτμιση του '30 σε ανηφόρα.

korinoskilo - Αμέεεεεε... Τα ρίχνω!

Τα πήρα λέει; Φρίκιασα!

γνωστός άγνωστος -

"Ελευθερία σημαίνει να διαλέγεις ο ίδιος τα δεσμά σου."

Όταν το διάβασα αυτό ήμουν 9 ή 10 ετών, νομίζω. Ανατρίχιασε το σώμα μου.

Έχω επιλέξει να καπνίζω. Κι αν επιλέξω να το κοψώ, θα είναι δική μου επιλογή πάλι. Δεν θα μου επιβληθεί κανείς και σε τίποτα πόσω μάλλον σε αυτό το θέμα.



Καλημέρα και φιλιά σε όλους.

Matriga είπε...

Δελφινούλα, παρότι δεν καπνίζω συμφωνώ μαζί σου. Το τσιγάρο, όπως μου λέει ο καλός μου είναι μεγάλη ευχαρίστηση μετά το φαγητό! Οπότε πως είναι δυνατόν να το κόψουν στον κόσμο που θα πάει έξω για φαγητό? Για τα πρόστιμα το κάνουν και για να πουληθούν πολλοί ιονιστές και να βγάλουν και άλλα... Aν νοιάζονταν για την υγεία μας θα φρόντιζαν να μην μας πουλούν βενζίνη με μόλυβδο τόσα χρόνια - εις γνώση τους! - και για τόσα που καθημερινά δεν τους καίγεται καρφάκι!

Υ.Γ. Χαίρομαι που χθες είχες μια επικοδομιτική μέρα και τα βρήκες με τον άνδρα σου. Δεν μας αφορά βεβαίως το γιατί μαλώσατε, αλλά λέγε μας και το κόλπο μάτια μου, για να μαθαίνουμε και μεις οι αρχάριες, ντε! Mην είσαι μονοφαγού και μας αφήνεις χωρίς επεξηγήσεις σχετικά με το ζουμί! lol
Αν και δεν μου φαίνεται... είμαι και πειραχτήρι, ε; Τρομάρα μου! ;-)

delfinoula είπε...

Πειραχτηράκι - χαχαχα. κοίταξε τώρα για κόλπο δεν ξέρω, αλλά ο άντρας ο δικός μου δεν αντέχει την γκρίνια. Φαντάζομαι κανένας άντρας.

Επίσης φορτώνει πολύ εύκολα και τότε δεν μπορείς να του πεις τίποτα.

Όταν έχω ένα παράπονο από αυτόν του το λέω στα ίσα.

Άλλες φορές τα παίρνει, άλλες φορές με ακούει.

Αυτή τη φορά τα πήρε.

Δεν έβγαλα άχνα, τον άφησα να το σκεφτεί και περίμενα να ανοίξει συζήτηση.

Αφού κάναμε ένα καυγά, συζητήσαμε ήρεμα βρήκαμε τη χρυσή τομή ρίξαμε κι ένα... Και τέλος...

Βασικά υπομονή θέλει. Και κυρίως όχι γυναικεία πουτανιά. Τουλάχιστον στον δικό μου.

Μόλις του περνάει από το μυαλό ότι κάποιος πάει να τον χειριστεί με ύπουλο τρόπο γυρνάει στην επίθεση και δεν σταματάει ούτε με σφαίρες.

Ενώ άμα του πω αυτό που με ενοχλεί, στα μούτρα του, εκτιμά ότι είμαι ειλικρινής, ακόμα κι αν νομίζει ότι τον αδικώ.

Αυτά από τη Θεία Λένα.

Καλημέρα!

Matriga είπε...

Γλυκιά μου μήπως πρέπει να αλλάξεις τον τίτλο του blog σε Θεία Λένα; Τι είσαι εσύ, βρε μάτια μου... Όλα είναι πολύ σωστά αυτά που λες και μου θυμίζεις τη δική μου τακτική. Καμμία διπλωματία δεν έχω! Μόνο την αλήθεια μου :)
Μπορώ να σου ζητήσω μία χάρη?? Να βάλεις αυτά που είπες έτσι ακριβώς στο δικό μου blog ως συμβουλή δική σου? Θα σου στείλω πρόσκληση για να γράφεις στο shell-land ως Θεία Λένα! Τιμή μου θα είναι πραγματικά να γίνει έστω και μία φορά!
Πονηρούλα εσύ!!! Πως τον παίζεις τον άνδρα σου και τυχερούλης και κείνος πες του :-))

delfinoula είπε...

Γλυκιά μου με αυτά που θα σου πω δεν θέλω οπύτε να σε θίξω ούτε να σε προσβάλλω.

Έχω ένα κανόνα. Δεν δίνω ποτέ συμβουλές εκτός κι αν μου ζητηθεί και από άτομο που γνωρίζω καλά. Ακόμη και τότε είμαι πολύ επιφυλακτική.

Την έχω πατήσει στο παρελθόν και μάλιστα όχι γιατί έδωσα τη λάθος συμβουλή αλλά γιατί την έδωσα.

Αυτά που σου έγραψα αφορούσαν εμένα, βασικά. Και τον άνθρωπό μου. Δηλαδή άτομα που γνωρίζω.

Δεν μπορώ να γράψω σε κάποια άλλη γυναίκα πώς να αντιμετωπίζει τη σχέση της με τον άντρα της. Δεν ξέρω τι γίνεται στη ζωή τους.

Πάντως με τιμά πολύ η πρόσκλησή σου. Και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ειλικρινά.

Καλημέρα και φιλί.

Matriga είπε...

Καλή σου μέρα, Δελφινούλα. Προηγουμένως, σου άφησα το σχόλιο μου εδώ και τώρα δεν το βλέπω! Μάλλον, έπρεπε να τα ξαναγράψω για να εμπεδώσω τη βλακεία μου... lol
Πολύ σωστά δεν δίνεις συμβουλές. Λάθος μου η έκφρασh συμβουλή.. προσωπική άποψη κατέθεσες και σ' ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Η πρόσκλησή μου δεν έχει να κάνει με ανάγκη μου για προσωπικές συμβουλές.
Απλά σε θαύμασα και θέλησα να στο εκφράσω μ' αυτόν τον τρόπο. Γράψε λάθος, αλλά πίστεψέ με, δεν υπήρξε ούτε στιγμή σκέψη μου να εκμεταλευτώ την πολύ καλή γραφή σου και τις υπέροχες απόψεις σου. Απλά όταν ενθουσιάζομαι, εκφράζομαι πριν το σκεφτώ... Αγάπα τους φίλους σου με τα ελαττώματά τους. Φίλοι δεν είμαστε, αλλά θα μπορούσαμε να γίνουμε ;)
Oύτε θίχτηκα, ούτε προσβλήθηκα, αντιθέτως χαίρομαι που μία κοπέλα που θα μπορούσα να την έχω κόρη μου( αλήθεια με φαντάζεσαι με παιδί στα 16 μου; ) αντιμετωπίζει μια βλακεία μου με πολύ όμορφο τρόπο.
Μπράβο σου κοπέλα μου.
Ευχαριστώ και ένα μεγάλο γλυκό φιλί σαν και σένα :)

Μπουρδουμπλούμ.... είπε...

Στα χαρακώματα λοιπόν αδερφές μου!!!!

Λολ,νταξ πέρα απ την πλάκα, μπορεί να "ισχύσει" ο νόμος αλλά μένει να δούμε κατά πόσον θα εφαρμοστεί κιόλας... Στην Ελλάδα είμαστε,τι λέμε :P

Μάτα είπε...

Πέστα μεγάλη!Κόψαμε τα ποτά και τα ξενύχτια,άμα κόψουμε και τα τσιγάρα δεν κλεινόμαστε σε μοναστήρι λέω εγώ;
Ολα τα σκ..ά που μας ταϊζουν και τα δηλητήρια που αναπνέουμε κάθε μέρα όμως δεν λένε να τα απαγορεύσουν!!!

delfinoula είπε...

matriga -
1. Καλημέρα και σε σένα γλύκα.

2. Δεν θεώρησα ότι θες εσύ προσωπικές συμβουλές. Νόμιζα ότι ήθελες να γράφω για τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες του εν λόγω μπλόγκ.

3. Ευχαριστώ για το θαυμασμό (να προσέξω πριν κατέβω το καλάμι με τέτοια που μου λες θα φάω και τα μούτρα μου).

4. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι μπορεί να θες να εκμεταλλευτείς οτιδήποτε. Την πρότασή σου την εξέλαβα ώς ότι ακριβώς ήταν. Μια πρόταση.

5. Πολύ καλά κάνεις και πράττεις έτσι όταν ενθουσιάζεσαι. Τι; Θα βάλεις τον εαυτό σου σε καλούπια; Ο,τι γουστάρεις κάνε.

6. Μια χαρά φίλοι θα μπορούσαμε να γίνουμε.

7. Φαντάζεσαι;

8. Δεν έκανες βλακεία...

9. Υποκλίνομαι...

10. Φιλί.



Μπουρδουμπλούμ - Παίζει κι αυτό αλλά εγώ τσαντιζομαι που προσπαθούν να εφαρμόσουν τα ανεφάρμοστα και μάλιστα τις πιο άκαιρες στιγμές.

Μάτα - Α, να γεια σου... Αυτό δεν το είχα σκεφτεί όταν έγραφα...


Φιλιά και πολλές καλημέρες!

Matriga είπε...

Καλημέρα γλυκιά μου δελφινούλα!
Δεν κινδυνεύεις να ανέβεις σε καλάμι εσύ... Είσαι ώριμη και πολύ συνειδητοποιημένη.
Εγώ επειδή είμαι εύθικτη, εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαστε ;)
Έλα μου, που είμαι γεμάτη ενοχές για τον αυθορμητισμό μετά...
Όχι μόνο το φαντάζομαι αλλά είμαι και σίγουρη ότι θα γίνουμε φίλες!
Ευχαριστώ πολύ για τα ευγενικά και όμορφα λόγια σου. Σε θαυμάζω όλο και πιο πολύ και εγώ υποκλίνω σε σένα!
Δύο φιλιά xx

Σταλαγματιά είπε...

Εγώ είμαι από την απέναντι ομάδα, αυτούς που δεινοπαθούν επειδή εσείς θέλετε να καπνίσετε : ))
Καλά μην φωνάζετε : )))
Τις περισσότερες φορές οι καπνιστές δεν νοιάζονται αν ενοχλείται κάποιος από τον καπνό που έρχεται συστημένα επάνω του και αν τολμήσεις να ζητήσεις να πάει το χέρι από την άλλη μεριά σου την λένε κι από πάνω.
Είναι δικαίωμα του καθενός να καπνίζει όπως και δικαίωμα να μην καπνίζει.
Ξέρω πως είναι δύσκολο για τους καπνιστές αλλά δείτε το λογικό βλάπτει την υγεία των γύρω σας και εκείνοι δεν έχουν αποφασίσει πως θέλουν να καπνίσουν γιατί τους το επιβάλετε;

Ωχ θα τ ακούσω τώρα ε;
: )))

Dr Low είπε...

Εντάξη...φτάνει τόσο...άναψε τσιγάρο και γράψε μας κάτι!

Πολλά πολλά φιλιά στα μαγουλάκια!!!