Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Έχω θέμα...

Το θέμα είναι ο γάμος.

Είμαι υπέρ του γάμου. Των άλλων. Γιατί για μένα δεν το θέλω. Δεν ξέρω βρε αναγνώστη μου, κάποτε όταν ήμουν πιο μικρή, έλεγα θα παντρευτώ κι εγώ και θα είμαι κι αδύνατη, θα φοράω και το νυφικό, θα πέσουν όλοι ξεροί κλπ. κλπ.

Μετά από κάποιες άσχημες αισθηματικές εμπειρίες, άλλαξα ρότα. Όσο το σκεφτόμουν, τόσο δεν ήθελα.

Θέλω πολύ να κάνω ένα παιδί.

Αλλά δεν θέλω να κάνω όλη αυτή τη διαδικασία.

Άδειες, τρεχάλες, ιστορίες.

Άσε που δεν το καταλαβαίνω και σαν θεσμό.

Γιατί πρέπει να παντρευτώ;

Για να δώσω χαρά στους δικούς μου;

Εδώ γελάνε.

Η οικογένειά μου , αν ήμουν αυτή τη στιγμή νεκρή, δεν θα το ήξεραν καν.

Για τα μάτια του κόσμου;

Ψιλοχοντροχέστηκα.

Είχαμε βγει πριν λίγο καιρό με την πρώην του άντρα μου. Πάνω στην κουβέντα, γυρνάει και λέει στον άντρα μου "marry her". Εκεί της είπα την άποψή μου για το γάμο και φρίκαρε.

"Πρέπει να παντρευτείς, αφού θες να κάνεις παιδί. Είναι εγωιστικό να μην παντρευτείς, όταν θα υπάρχει ένα παιδί στη μέση. Δεν παντρεύεσαι για σένα, αλλά για το παιδί."

Εκεί, να πω την μαύρη μου αλήθεια, κόλλησα. Της είπα ότι στην εποχή μας πολλά ζευγάρια είναι ανύπαντρα και έχουν ένα παιδί. Δεν είμαστε στην δεκαετία του 50, 60, 70 που το λέγανε μπάσταρδο.

Εκείνη όμως επέμεινε.

Απόψεις είναι αυτές. Και ναι, με έβαλε σε σκέψεις.

Αλλά η άποψη μου δεν αλλάζει.

Εξακολουθώ να μη θέλω να παντρευτώ και να θέλω να κάνω παιδί.

Τώρα θα μου πεις αναγνώστη μου, τι σε έπιασε ρε κοπελιά ξαφνικά με το γάμο;

Και σου απαντώ εγώ.

Εμείς θα φύγουμε. Για να πάρω την υπηκοότητα πρέπει να παντρευτώ τον άντρα μου.

Γι'αυτό πήγα στο κέντρο. Για να πάρω την ληξιαρχική πράξη γεννήσεως που απαιτείται για τον πολιτικό γάμο.

Τόσο καιρό που το συζητάμε με τον άντρα μου κάνουμε πλάκα.

Εγώ: "Κι εγώ, τώρα, πρέπει να σε παντρευτώ;"

Άντρας μου: "Αχά (καταφατικό επιφώνημα, αναγνώστη μου)"

Εγώ: "Δηλαδή, θα σε φορτωθώ και νομίμως;"

Άντρας μου: "Αχά (έχει ποικιλία στις εκφράσεις του, δεν μπορείς να πεις)"

Τον λατρεύω τον άντρα μου. Είναι ότι ονειρευόμουν πάντα σε έναν άντρα.

Ξέρεις αναγνώστη μου, πώς πολλοί λένε "θέλω το ταίρι μου να είναι έτσι, έτσι κι έτσι";

Έτσι έκανα κι εγώ. Και πάντα έλεγα το ίδιο.

Είμαι κι απαιτητική.

Επίσης αν μου πεις να πέσω στη φωτιά γι'αυτόν, θα πέσω.

Γιατί εκείνος θα έκανε το ίδιο και το έχει κάνει και στο παρελθόν.

Γιατί το αξίζει.

Λοιπόν στην αρχή λέγαμε ότι θα το κάνουμε μόνο για τους τυπικούς λόγους. Υπηκοότητα.

Ξαφνικά, όμως, τώρα τελευταία, τον βλέπω ότι το έχει πάρει πιο σοβαρά. Ότι θέλει να παντρευτούμε για τους λόγους που το κάνει όλος ο κόσμος συνήθως. Με "πιάνεις" αναγνώστη μου.

Ενώ μου είχε πει ότι δεν θα πούμε τίποτα σε κανέναν κι ότι απλά θα πάμε θα το κάνουμε και τέλος, πήγε και το ανακοίνωσε στην οικογένειά του.

Και προχθές άρχισε να μου λέει πώς ονειρεύεται το παιδί μας...

Δεν είμαι καμιά κρυέτζω. Συγκινήθηκα. Αλλά εκεί σκέφτηκα ότι το πράγμα σοβαρεύει. Δεν είναι κάτι διαδικαστικό.

Και τώρα φοβάμαι.

Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν που να έχει κάνει ένα πετυχημένο γάμο. Ξέρω ανθρώπους με πολλούς γάμους στο ενεργητικό τους αλλά ούτε έναν πετυχημένο.

Είμαι πολύ ευτυχισμένη με τον άντρα μου. Έχουμε κάτι σπάνιο μαζί. Συνεννοούμαστε χωρίς να μιλάμε. Ξέρει ο ένας τι θέλει ο άλλος πριν καν το σκεφτεί.

Έχουμε τις ίδιες απόψεις στα βασικά. Οι διαφωνίες μας γίνονται αφορμή συζητήσεων, ανακαλύψεων και πολλές φορές καταλήγουν σε αστεία καυγαδάκια που μετά γελάμε με αυτά.

Υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλο. Ο ένας επουλώνει της πληγές του άλλου. Ο ένας επισημαίνει τα λάθη στον άλλο, όχι για να το παίξει έξυπνος, αλλά για να τον βοηθήσει να πάει μπροστά.

Έχουμε πάθος, είμαστε πιο ερωτευμένοι κάθε μέρα. Μας αρέσουν τα ίδια αλλά και διαφορετικά πράγματα.

Και στα δύσκολα συσπειρωνόμαστε. Σαν συμμορία. Ο ένας φυλάει τα νώτα του άλλου.

Φοβάμαι ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Γιατί όσο όμορφο είναι αυτό που έχουμε, άλλο τόσο εύθραυστο είναι...

10 σχόλια:

Matriga είπε...

Κοπέλα μου γλυκιά, Χριστός Ανέστη & Χρόνια σου Πολλά! Ενώ είσαι πολύ μικρή ακόμη, σκέφτεσαι πολύ ώριμα. Εγώ κοντεύω να σαρανταρίσω (δεν τολμώ να το σκεφτώ!) και έχω στο ενεργητικό μου ένα αποτυχημένο γάμο. Πάντα ήμουν σκεφτική όσον αφορά στο γάμο και τελικά παντρεύτηκα σε μεγάλη ηλικία για να κάνω ένα παιδάκι. Όμως το να αποκτήσεις παιδιά, δεν νομίζω ότι είναι λόγος για να παντρευτείς... Μόνο η αγάπη είναι το διαβατήριο για ένα επιτυχημένο γάμο! Εγώ δεν αγαπούσα τον πρώην και συνεπώς χωρίσαμε (άσε που δεν μου πάει γενικά ο γάμος). Πάραυτα, έχω να σου καταθέσω πως ξέρω αρκετούς ωραίους γάμους που κρατάνε χρόνια, όπως το καλό κρασί. Ο γάμος είναι λαχείο και οι γενικότητες δεν του αρμόζουν. Ζήσε τη στιγμή γλυκιά μου και μόνο αυτή, αφού τον σύντροφό σου τον αγαπάς και μοιάζει πως είναι το άλλο σου μισό. Μην κάνεις δημοσκόπηση & μην επηρεάζεσαι από κανένα για την απόφαση του γάμου σου. Αφού αγαπιέστε είναι o δρόμος σας. Όλα δεξιά να σας πάνε :))

Λουλούδι είπε...

Δελφινουλα,χρονια πολλα,το σωστο ειναι να ακολουθουμε την φωνη της καρδιας μας,να εκπληρωσεις τα ονειρα σου μαζι με τον ανθρωπο που αγαπας!

delfinoula είπε...

matriga - Καλή μου Αληθώς Ανέστη και χρόνια πολλά. Σ'ευχαριστώ για τις συμβουλές και τα καλά σου λόγια. Επίσης να σου πώ ότι λυπάμαι για ότι πέρασες.

Απλά μια διευκρίνηση.

Δεν κάνω δημοσκόπηση ούτε επηρεάζομαι από πουθενά. Το μόνο που είπα είναι ότι φοβάμαι μην αλλάξει κάτι. Δεν ρωτάω κανέναν για να τον παντρευτώ. Δική μου η ζωή, δική μου κι η απόφαση. Ένα φόβο εξέφρασα. Ίσως πρόσβλεπα σε ένα καθησυχασμό, σε μία κατανόηση αλλά σίγουρα όχι στην έγκριση κανενός.

Καλημέρα σου και φιλί.

Λουλούδι - Χρόνια πολλά γλυκιά μου. Σ'αυτό έχεις δίκιο. Σ'ευχαριστώ πολύ. Φιλί.

Matriga είπε...

Δελφινούλα, καλή σου μέρα. Ευχαριστώ για την ευχές και τη συμπάθειά σου. Δεν ήθελα να σε κρίνω, αλλά το μην κάνεις δημοσκόπηση το είπα ως παθούσα! Εγώ, δυστυχώς, επηρεάστηκα από τους άλλους... Όμως, εσύ απ' ότι κατάλαβα, είσαι πιο ώριμη από μένα και ξέρεις τι ζητάς. Τον αγαπάς και σε αγαπάει και εύχομαι να ζήσετε μαζί ευτυχισμένοι. Ο γάμος είναι ρουτίνα, αλλά εξαρτάται από εσάς το αν θα είναι η κάθε σας μέρα διαφορετική. Σας εύχομαι τα καλύτερα και ο γάμος σας να είναι ένα ακόμη παράδειγμα - πρότυπο για τους άλλους. Φιλιά και ότι επιθυμείς σύντομα να γίνει πραγματικότητα ;)

Giorgia_is_coming_to_town είπε...

Χρόνια πολλά και καλά! Το αν θα παραμείνεται τόσο καλά όσο είστε τώρα, εξαρτάται από εσάς και όχι από τα τυπικά και τα διαδικαστικά. Δεν νομίζω ότι η συμπεριφορά σας ή η σχέση σας, θα αλλάξει επειδή θα υπάρχει μια ληξιαρχική πράξη. Ειδικά στις μέρες μας, που τα διαζύγια είναι τόσο εύκολα, όσο το να πεις "χωρίζω" στον σύντροφό σου. Οπότε, εφόσον για πρακτικούς λόγους ο γάμος χρειάζεται, κάνε τον και μην τον σκέφτεσαι καν σαν αλλαγή. Ζείτε ήδη μαζί, μοιράζεστε τα πάντα, οπότε αλλαγή δεν υφίσταται. Αντε και η ώρα η καλή :)

Μάτα είπε...

Καλή μου Δελφινούλα αν η αγάπη που σας δένει είναι βαθιά και αληθινή δεν θα αλλάξει και τίποτα ιδιαίτερο μετά από τον γάμο.Είμαι 16 χρόνια παντρεμένη και όπως κι εσύ είμαι καψούρα μαζί του όπως την πρώτη μέρα.
Ολα αυτά βέβαια βασίζονται στις εμπειρίες του καθενός και αν δεν κάνεις αυτο το βήμα δεν αποκτήσεις την δική σου γνώμη και εμπειρία.

Φιλιά

korinoskilo είπε...

απο σας εξαρτατε βρε.... αν ειναι να τελειωσει κατι ... ειτε με γαμο ειτε χωρις τελειωνει..... αντε βουρ!!!

καλημερες

delfinoula είπε...

matriga - Καλη σου μέρα. Το παν είναι να ξέρεις τι θες. Αν δεν το ξέρεις, δεν κάνεις τίποτα. Πάντως ελπίζω σήμερα να είσαι ευτυχισμένη. Και να σου πω και κάτι άλλο: Όποτε κάνω ένα λάθος και το σκέφτομαι μετά από καιρό λέω ένα "Τότε μου φαινόταν καλή ιδέα" και πάω παρακάτω.
Κάν'το κι εσυ!

Φιλιά πολλά. Και να είσαι καλά.

Georgia is coming to town - Σ'ευχαριστώ πολύ. Μπορεί και να έχεις δίκιο.
Καλή σου μέρα!

Μάτα - Μου δίνεις κουράγιο πάντως... Ευχαριστώωωωωω...

Φιλί και καλημέρα.

korinoskilo - Βουρ και γιούρια δηλαδίς. Άντε να δούμε.

Καλημέρες και φιλούρες!

Matriga είπε...

Καλή σου μέρα, γλυκιά μου δελφινούλα! Όντως, πρέπει να ξέρεις τι θες και γω δεν ήξερα τότε. Τώρα πιστεύω πως με έχω μάθει γι' αυτό και βρήκα τον άνθρωπό μου. Σου εύχομαι η ώρα η καλή και όλα ρόδινα στη ζωή σας από δω και πέρα. Φιλάκια πολλά!

delfinoula είπε...

Να είσαι καλά. Φιλιά!